Monday, September 23, 2013

'A Journey Home' interjú: 2 bemutatkozó dal és minden más amit a bandáról tudni kell

Nincs is nagyobb öröm, mint egy frissen alakult zenekart még az indulásakor "elkapni" pár szóra. Ilyen új banda most az "A JOURNEY HOME" is, mely két zeneszámmal robbantotta be magát a köztudatba egyik napról a másikra. Magától értetődik, hogy felkelti a hazai underground iránt érdeklődők figyelmét. Kérdéseinkre Adrián, a frontember válaszolt.
Szeptember elején tűntetek fel "hivatalosan" is a Facabookon mint zenekar, és a hónap végére máris itt van rögtön két demo felvétel is. Hogyan jött létre az "A Journey Home"? Nyilván nem az első próbálkozásotok, hiszen pár hónap alatt kész anyaggal rukkoltatok elő. Milyen zenei múlttal rendelkeznek a bandatagok?
A zenekar ötletét Gábor(bőgő) és én(Adrián(vokál)) vetettük fel nyári szórakozásnak aztán lesz ami lesz alapon. Danit (fő téma író) csak később kértük fel ,hogy vállalja el a solo gitáros szerepét szerencsére nem kellett sokáig győzködni (hehe:D). Danira Gáboron keresztül találtunk rá, ugyanis ők már régebb óta együtt zenéltek a szekszárdi iBand nevű zenekarban. Nekem se ez az első próbálkozásom én a Let the Water Rise nevű zenekar vokálosa voltam ezelőtt ahonnan rengeteg tapasztalatot szereztem amit próbáltam is itt hasznosítani . Közösen zenélni talán tavasz vége/nyár eleje fele kezdtünk ezzel a hármas felállással és mivel Dani és Gábor ezelőtt csak könnyű zenei műfajjal foglalkozott (Red Hot Chili Peppers stb. ) az első hetek a stílus megismerésével teltek el de még bőven van hova fejlődnünk! Viszont! a számírásban ez se gátolt meg és az első hónapban meg is írtuk a már megjelent "Past and Future , Heaven and Hell " c. számunkat, amit hallhattok is demo minőségben.
A hosszú bevezetés helyett azt választottátok, hogy belecsaptok a dologba és egy két dalos demo-setet dobtok nyilvánosságra rögtön az elején. Mit kell tudni erről a két dalról? Hogyan írtátok meg, hogyan sikerült felvenni és egy igen jó demo minőséget produkálni így elsőre?
Az eredeti tervünk az volt ,hogy egy bemutatkozó EP-vel indítjuk meg a bandát a nagy világban. Az EP lekorlátozódott 4 számosra és mivel már volt 6 kész számunk úgy éreztük, hogy a két "leggyengébbet" kiadjuk egyfajta ízelítőnek, hogy kicsit nagyobb port kavarjunk a kis album előtt. Igazából fele ekkora sikerre se számítottunk de reméljük, hogy a későbbi munkáink is hasonlóan tetszeni fognak a többieknek. A számokat többnyire közösen írtuk összeültünk kiötlöttünk valamit próbáltuk összerakni, hogy értelmes legyen, de például a "Homeland"-et Dani egyedül írta egy unalmas fél órájában, hát van érzéke hozzá :D  A felvételek amúgy egy Line6 UX1-esen keresztül történtek egy Ibanez GRG170-es gitáron szóval egyik se csúcs minőség de nekünk pont megfelel. Rengeteg időbe telt mire mind a 6 számot felvettük de csak sikerült, feltehetően továbbra is magunknak fogjuk felvenni de ez még a jövő titka.


Gyors indulás után mire számíthatunk? Mennyire mutatja be ez a két ízelítő szám a zenekar zenei irányvonalát? Metalcore banda vagytok mindenféle jelző és sallang nélkül, vagy várható némi kitekintés egyéb stílusok felé? Tiszta ének, szinti, popos vonaglások, kecskeáldozás akármi?
A stílusunkat nagyban jellemzik a kiadott zenék: főleg scream-elős metalcore hangzásra törekszünk de határokat nem szabunk. Igazából a számokat az alapján írtuk meg, hogy nekünk tetszenek és minket fejezzenek ki teljes mértékben. Pörgős, bulizós számok amikre képtelen vagy nyugton maradni. Próbálunk ezen a vonalon maradni maximum erőszakosabbak és gyorsabbak lesznek, de a metalcore keretein belül. A kecskeáldozásról még vitázunk.
Az oldalatokon írtátok, hogy egy kislemezzel is készültök, amely négy számot fog tartalmazni? Röviden: mikor, hol és hogyan? Egyszóval mire számíthatunk, mi az, ami miatt igenis izgatottan kell várnunk az EP-t?
Igen készülünk viszont most jön a rosszabbik hír: Aki kikeverte volna a számainkat sajnos idő hiányában nem tudott elvállalni minket így Németh Ákos segítségével próbálunk minél jobb hangzást adni a számoknak . Ettől függetlenül se akarunk félkész munkát kiadni és szívünket lelkünket beleadjuk az EP keverésébe, hogy tényleg a tőlünk telhető maximumot tudjuk letenni az asztalra (A 2 demo közel se a végleges hangzást tükrözi!). Az EP nem a kiforrott "A Journey Home"-ot fogja vissza adni, lehet nem ez a legjobb reklám, de ez az igazság, tényleg csak egy kisebb ízelítőt mutatunk magunkról (ami nem feltétlenül lesz rossz) de terveink szerint adományokból és spórolásból a későbbi kis lemezünket már profi kezekre szeretnénk bízni, profi számokkal.
Természetes, hogy nektek is fontos a nyilvánosság és a közönség elérése. Milyen taktikát dolgoztatok ki erre? Egy új zenekarnak nincs könnyű dolga betörni a telített és dinamikusan változó piacra. Milyen kommunikációs csatornákban hisztek leginkább? Közösségi média és az internet ereje vagy inkább koncertek és a személyes megjelenés?
Reményeink szerint az EP majd segít abban, hogy felfigyeljenek ránk és érdeklődjenek. Szeretnénk minél többet fellépni, de ehhez sajtó kell, ezért is csináltunk Instagram-felhasználót, YouTube csatornát, zenekari e-mail címet amiket mind meg tudtok találni a Facebook oldalunkon, amit gyakran frissítünk. Eddigi tapasztalataink szerint az internet nagyobb tömeget mozgat meg de a koncertek egy sokkal lelkesebb "hűségesebb" réteget vonzanak így mindkettőt fontosnak tartjuk e téren.
Hazánkban mely zenekarok szolgálnak nektek példaként minden tekintetben, vagy mely banda az, amire nyugodt szívvel rámondjátok, hogy "ez igen, ők aztán jól zenélnek és ismerik a hazai underground minden rezdülését"?
Kövezzetek meg de például itt megemlíteném a Claps for Carolinet ha zeneileg nem is annyira fogott meg de példaértékűnek tartanám azt amit elértek a hatalmas kitartásukkal. Az első EP után elég erős negatív kritikát kaptak mégse hagyták abba és most meg lehet nézni , amerikai és japán kiadókkal szerződtek le szóval számomra a kitartásuk példa értékű . De jó zenei téren kiemelném a : Coldharbour Lane-t és az Absolvedet én csak reménykedhetem ,hogy egyszer megközelítjük azt a szintet amit a srácok nyújtanak . Külön díjasom lenne a Hybrid Reality , Kulutácz Endre Lenhárd solo projektje, komolyan mi még 3-an se írtunk olyan számokat mint Ő egyedül :D
Angolul íródtak a dalok, a zenekaros oldalon egyelőre magyarul kommunikáltok; szerepel-e a terveitek között külföldi kalandozás, akár koncertek terén, akár a jövőbeni dalok terjesztésében/ értékesítésében?
Az ilyesmihez nem elég egy megyei vagy régió-szintű ismertség. Talán még az országos sem mindig, de elkötelezettek vagyunk és ha esély lesz egy ilyen szintű fellépéssorozatra, biztosak lehettek benne, hogy nemzetközi hírnévre is szert szeretnénk tenni.
Összefoglalva, aki érdeklődik a banda iránt, annak akkor legyen itt egy "menetrend": Ep megjelenés várható ideje és a legközelebbi koncertek időpontja és bármi fontos esemény a zenekar háza táján, amire érdemes figyelemmel lenni?
Most az EP-n és új számokon fogunk rendszeresen dolgozni konkrét dátumaink nincsenek , nem szeretnénk semmit elkapkodni, de egyéb meglepetések várhatnak titeket, merchek, koncertek kitudja? Szóval mindenféleképpen érdemes nézni az oldalt ha másért nem i,s a gyönyörű Artworkokért ami Alapi Zsolt ( Lowlife Prod ) munkája.

Featured gig! ORiON DAWN - The Heartless Aisha - Nova Prospect - Testify @ Romkert / Nyíregyháza


A 2012-ben alakult The Heartless Aisha nemrég megjelent Confused kislemezét mutatja be, Nyíregyházán először.A kecskeméti kortalan fiatalok, a Nova Prospect többek között a powerpop zenét friss, modern köntösbe öltöztetve érkeznek városunkba.


A jelenleg is stúdiózó, tavaly egy remek kislemezzel előrukkoló hajdúszoboszlói Testify alatt dübörög majd a színpad az éjszakában.


Az idén nyáron első klipjét készítette el a hazai pályás ORION DAWN Egy újabb számfelvétel előtt állva útra kél a csapat, hogy az ország klubjaiban megzengethesse tavaly megjelent debütlemezét.

Thursday, September 19, 2013

Featured gig! Everybody for the region vol. 5

A SunCity Booking bemutatja:
Everybody for the region vol. 5
GYERE IDŐBEN ÉS NÉZD MEG AZ ÖSSZES FELLÉPŐT!
Kezdés: 20:00
Zenekari támogatás: 500 HUF

Fellépők:
★ False Reality
Hardcore /Zenta, Szerbia/
https://myspace.com/falserealitysentahc


Comitment from False Reality on Myspace.

ORION DAWN
Modern metal /Nyíregyháza/
https://www.facebook.com/ORIONDAWN/app_178091127385
Hivatalos klip: http://www.youtube.com/watch?v=QP1svaeZRpk
'The Future Memorials' LP letölthető: http://www.mediafire.com/download/88x5spe18ab7e0b/ORiON_DAWN_-_The_Future_Memorials.rarLost In Capital
Modern metal /Nyíregyháza/
https://www.facebook.com/lostincapitalband/app_178091127385
'Burden Of Clarity' EP letölthető: http://bandcamp.com/download?id=319007794&ts=1377982409.2256729008&tsig=3fd0a742b95d01bec9da2d988c49eb9b&type=album


★ The Fly
Rock 'n Roll /Szentes/
https://www.facebook.com/theflymusic?fref=ts

Wednesday, September 4, 2013

És ti mit szóltok?


ÉS ÉN MIT SZÓLJAK?! Új kislemezzel jelentkezett a napokban az "És Én Mit Szóljak?!" zenekar. Mindenkinek ajánlott végigpörgetni a négyszámos EP-t, aki szereti a sallangmentes, gitárszólós, dallamos - éneklős magyar rock zenét.

A korong négy nótája a "Nem mehet tovább", "Jó nekem valahol", "Szakad szét" és a címadó "Szertefoszlott" címet kapta. A hangzásért a Grenma Studio felelt, és persze Robi (basszusgitár/ének), Lali (gitár) és Mario (dob). Az EP megjelenését követően turnéra indul a csapat, melyet Szegeden kezdenek meg, de fellelhetők lesznek Siófokon, Gödöllőn, Budapesten, Dunaújvárosban, Érden, Sopronban és Kazincbarcikán is. A pontos koncertdátumokért érdemes felkeresni a banda Facebook oldalát, a lemezt pedig a helyszínen meg is lehet vásárolni. Addig is hallgatható a YouTube-on, ahol letöltési linket is találhatunk.

Monday, September 2, 2013

HATE, WRATH 'n FURY: Handout EP és interjú


A HANDOUT zenekarral sodort össze minket a sors, s ha már így alakult, akkor kicsit ki is faggattuk őket. Ráadásul apropója is van beszélgetésünknek, hiszen a banda most jelentette meg háromszámos kislemezét, melynek utoljára megjelent szerzeménye a CMFH oldalain debütált. A zenekarból Gergő, az énekes mondott pár szót a csapatról, a zenéjükről, eddigi és jövőbeli terveikről.
Szegedről jövünk, a két alapító tag a Busa Balázs (gitár), és én, Lele Gergő (vokál), majd később csatlakozott be a ritmus szekció : Bene Balázs (bőgő), és Virág Levente (dob). Eleinte egy akusztikus gitárral játszottunk Busával feldolgozásokat.
2012 áprilisában állt össze a mostani formációnk, amivel egy éven keresztül csak dalokat írtunk. Egy ideig név nélkül mozogtunk, majd a Handoutot (röplap, szórólap, fénymásolat) választottuk, ami utal az általunk megvetett egyéniség nélküli agymosott rétegre, akik csak másolják egymást, és csak a külsőségekkel törődnek.
Hogyan jött a háromszámos EP ötlete, mi a fő téma, ami köré felépülnek a számok? Mióta dolgoztok ezen az ügyön, hogyan formálódtak ezek a dalok, mire elérték a mostani végső formájukat?
Már hamarabb akartunk egy promó anyagot, amivel tudunk "pályázni" fesztiválokra, de pénz híján tologattuk magunk előtt. Majd 2013 júniusában találtunk rá egy szegedi tehetségkutatóra, ahol stúdió időt nyertünk. A fő téma egy nyugalmi állapotból (Prelude) való kiesés és mély zuhanás (Swamp of Sorrow), a mélypont (Falling from reality), és az utolsó dallal(Solution) a megoldása a problémának. Hosszú hónapokat töltöttünk a dalok megírásával, heti több, négy órás próbát nyomtunk végig pihenő nélkül, mire stúdió kész állapotra csiszoltuk a számokat.
A lemez hangzása - bár szubjektív dologról van szó - meglepően jól sikerült. Hol rögzítettétek a lemezt, hol és hogyan zajlott a keverés? 
Az EP-t a szegedi Our Sound Record Studioban rögzítettük júliusban, Szabó Szebasztián, és Sóti Norbert vezetésével. Először voltunk stúdióban, és kicsit tartottunk is tőle, de a srácok rengeteget segítettek. A felvételek körülbelül 30 órát vettek igénybe, mindenre igyekeztünk a legaprólékosabban odafigyelni, Szebi és Norbi végig résen voltak, nem hagytak hibázni bennünket. A felvételeket követte a keverés és a masterelés, melyet ugyancsak Szebi csinált az Our Soundban. A végeredményben nem volt kompromisszum, mindannyian nagyjából ezt akartuk hallani és úgy néz ki az eddigi visszajelzések alapján, hogy ez másoknak is bejön. 
Amúgy, sokat nevettünk, néha voltak nehéz pillanatok, de egy-két poén elcsattant és ment is a munka tovább.
Mi lesz a "Keep Sinking" sorsa? Kiadjátok, esetleg ingyenesen letölthetővé válik, netán további nagyra törő terveitek vannak-e: mint egy klip és azzal egy külföldi terjesztés, vagy ne rohanjunk ennyire előre még?
Tervben vannak dolgok, de nem szeretnénk lelőni a poént.
Mivel a lemez már "kézben van" érdemes átfutni a dalokon egyenként. Már az elsőként megjelent "Swamp of Sorrow" című dal kapcsán is felmerült, hogy Ti magatok is ilyen kis sötét lelkületűek vagytok? A zene maga is elég nagy súllyal bír, de a dalszövegeket sem ajánlanám motiválásra szoruló embereknek. Tehát miért is ez a gyűlölet, harag és düh témakör?


Valamilyen szinten igen, mindannyian "sötét lelkületűek" vagyunk, mert ezt játsszuk, és mindenki szereti. Viszont a két dolog, ami alapvetően megadja ezt a sötétséget az a gitár és a szöveg. Busával, teljesen egy hullámhosszon vagyunk. Lehet azt mondani, hogy egymás fejébe látunk. Ennek köszönhetően, ha én írok egy szöveget ő olyan dallamot ír rá, ami teljesen visszaadja azt amit én közvetíteni szeretnék. Ez oda-vissza működik. Alapvetően a szövegeink arra mutatnak rá hogy a negatívnak beállított tulajdonságok, legyen ez önzőség, becsvágy, függőségre való hajlamunk, vagy a hedonizmus, mind az emberi mivoltunk része. Ezeket nem kell elítélni, és nem kell elfojtani. Ezen jellemvonások nélkül csak a mesékben létezne az ember. Itt jön képbe a gyűlölet, harag és düh. Három olyan motivációs erő, amit semmi sem tud felülmúlni. És mi ebből szívjuk fel az ihletet.
A második dal az EP-ről a "Falling from Reality" az előzőnél több "elmerengős" résszel. Ennek a nótának mi a háttere, hogyan született?Ez a dal az önmegtartóztatás elvetéséről szól, amit már az első két sorból le lehet venni. Nagy dilemma mindenki életében az, hogy mit tehet meg, és mit nem, legyenek azok erkölcsi, vagy élvezeti dolgok. Az első akusztikus lágyabb téma, a kísértést jeleníti meg, a refrén a hatást, a második refrén utána zúzós rész, pedig egyféle érvelés a belegyezés mellett.
Az EP most megjelent, egyben utolsó száma a "Solution", mely épp nálunk debütált, és szintén egy súlyos darab, mely pontot tesz a három dallal tematikusan felépített EP végére. Mondtátok, hogy az előző számok témája a zuhanás, a mélypont, melyet a "megoldás" követ. A "Solution" szerint és szerintetek miben rejlik a "nagy megoldás"?


A Solution "megoldása" nem egy olyan triviális dolog mint az "éhes vagyok a megoldás hogy eszek", viszont nem olyan burkolt hogy ne lehessen kivenni belőle semmit. A dal pusztán rávetít arra, hogy nincs lehetetlen, bármit el lehet érni, amit csak akarunk. Közhelyesen hangzik, de nem annak szántuk. A múltat hanyagolni kell, a jövőbe tervezni, és a jelenben élni. Amit egyszer megteszünk, azt megbánni felesleges, és hasztalan is. A kishitűség pedig egy csúnya parazita amit ki kell irtani.
Kint a lemez. Hogyan tovább? Hogyan tervezitek a rocksztársághoz vezető rögös utat? 
A rock sztársághoz vezető rögös utat még nem értük el, és nem is gondolkodtunk rajta kifejezetten. A jövőt még több munkával és még több fellépéssel képzeljük el.
Aki beleszeretett a zenétekbe, hol tud veletek kapcsolatba lépni és hol láthat benneteket élőben játszani?
Kapcsolatba lépni a facebook oldalunkon keresztül üzenetben. Szintén a facebook oldalunkon a Music fülre kattintva a dalok alatt pedig megtalálhatóak a koncert dátumaink.
Köszönet a bandának a bővebb infóért, az olvasókat pedig csak biztatni tudom a kislemez végigpörgetésére!