Monday, June 24, 2013

"Nincs haza, nincs lélek, nincs szerelem" - bemutatkozik a PETOFI

Tüzesen süt le a nyári nap sugára, nem kétséges már a Petofi trúsága... no de, a béna vicceket félretéve, és elszakadva legismertebb költőnk, a páros rímek koronázatlan királyának munkásságától, fordítsuk figyelmünket egy nemrégiben debütáló banda felé, mely nem más mint a PETOFI. A zenekar egy ideje mozgolódik már a közösségi oldalán, de eddig mindig csak annyi információt leheltek ki magukból, amennyi fenntartotta az érdeklődő halandó kíváncsiságát. De most megérkeztek egyszerre két dallal is. Ezen alkalomból kértük meg őket, hogy meséljenek pár dolgot a bandáról és a munkásságukról. A válaszokat seperc alatt meg is kaptuk Lackótól, a csapat egyik gitárosától.


Új banda vagytok, de nyilván nem a nulláról és minden tapasztalat és előzmény nélkül látott napvilágot a már megjelent két számotok. Hogyan alakult a zenekar és kik a jelenlegi tagok, mit kell tudni Rólatok? Mikor is indult el az egész zenekar projekt, és milyen melók és erőfeszítések előzték meg a mostanra rendkívüli kiforrottságot sugárzó dalok megjelenését?

2012 telén Mezei Bence vokálosunk fejéből pattant ki egy hardcore banda verbuválásnak ötlete. Bena ezen felvetésével Tomasovszki Zolihoz ment és ketten kezdtek el agyalni a zenekar alapításán, a további tagok megkeresésén. Zoli felkért, hogy gitározzak velük, amitől egy kicsit megszeppentem, de igent mondtam. Úgy gondoltam, hogy ezt nem hagyatom ki. A basszusgitáros posztra Pór Péter bólintott rá. A dobosunkra hosszas keresés után találtunk rá Smid András személyében az Orion Dawnból.
Mindenki rendelkezik zenekari és közös baráti múlttal. Bena a Wait For A Mistake vokálos pozícióját bitorolta, Zoli a H.E.R.O. gitárosaként és dalszerzőjeként dolgozott, Petinek is voltak kisebb nagyobb akciói, Bandi jelenleg is az Orion Dawn-ban dobol, én a Shlimecore-ban pengettem.
2013 elején alakultunk meg és kezdtünk el próbálni, feldolgozásokat játszani és számokat összerakni. Otthoni körülmények között feldemóztunk három számot, hogy meg tudjuk hallgatni miként is szólalunk meg. Ekkor rengeteget gyakoroltunk, kipróbáltunk sok ötletet. A dalszövegek szépen lassan elkezdtek gyűlni és két dalunkra, elkészült a vokál. Sok nehézségbe ütköztünk, de sikerült megoldani ezeket és mindenki nevében kimondhatom, hogy meg tudtuk azt valósítani, amit elképzeltünk.

Nehezen lenne tagadható, hogy színtiszta magyar bandáról van szó - akár a dalszövegeket, akár a névválasztást nézzük. Biztosan sokan kérdezték már, nyilván nem véletlen: Miért is Petofi?

Újságíró kérdezi, hogy honnan a név, honnan a név, honnan a név? Most mindenki kérdezi, honnan a név honnan a név, honnan a név?” Bena előszeretettel parodizál hipster témakörökben, és a névválasztás is ennek a jegyében telt. Hosszas gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy ettől TRVEbbat nem kívánhat senki... Elsődleges szempont volt a feltűnő, könnyen megjegyezhető rövid név és a Kisfaludy Társaság, Petrovics és Plágium névötletek után döntöttünk a PETOFI mellett, cimboráink javaslatára. 
Imádjuk :3

Hogyan esett a választás a melodic hardcore irányzatra, volt-e valaha is kérdéses, hogy milyen stílusban játszotok? Mennyire érzitek hiánypótlónak az általatok játszott stílust hazánk zenei világában?

A stílus amiben játszunk annyira volt adott, hogy hardcoreos és koszos dolgot akartunk, de mi sem tudtuk pontosan mi fog ebből kisülni. Magyarországon kevés ilyen stílusú zenekar van, magyar dalszöveggel sem dolgoznak sokan ehhez hasonló műfajokban. Úgy éreztük angol dalszövegekkel nem tudnánk kellő módon kifejezni magunkat és nem akartunk mások által angolul már számtalanszor megírt dalszövegeket nyakatekert formában újraírni.

Hogyan készült a kislemezetek, hol rögzítettétek a nótákat, kiknek a keze van benne a végső eredményben?

Az EP-nket Nyíregyházán Pál Mihály stúdiójában a Fire Recordingban rögzítettük. A felvételek, a keverés a master minden az ő keze és füle munkája. Köszönet neki a remek munkáért és a mocsok soundért.


Hogyan születnek a dalszövegek? Ki az közületek, aki a "verseket" megírja?
 

A most megjelent két számunkból a Téltemető szövegét teljes egészében Bena írta, a Bányákat Peti költötte és az énektémát is ő találta ki. A Bányák végén lévő fiúkórus rész dalszövegét Zoli írta meg. Bena nagyon sok dalszöveget megírt már, amiket nagyon szeretünk, szóval azokból tudunk válogatni, de közösen is sokat dolgozunk a megfelelő szövegeken.
Ha éppen nem dalt írtok, zenét szereztek, stúdióztok, milyen más zenéket hallgattok? Vannak-e hazai és külföldi kedvencek, netalántán példaképek és inspiráló művészek?

A zenekaron belül szerteágazó az ízlésskála, de mégis megvan az a közös vonal mind magyar, mind pedig külföldi előadók tekintetében, amit nagyon szeretünk. Néhány példa: (While She Sleeps, Dead Swans, Defeater, Architects, Bring Me The Horizon, Deez Nuts, Heart In Hand, Téveszme, Orion Dawn, Hanoi, Subscribe, Idoru, Bobafett, Mr Klausz, Kis Grófó na és persze ByeAlex ) viszont ez csak töredéke annak a listának, amit valószínűleg oldalakon át írhatnánk.
A bemutatkozó anyagotok eddig nyitott fülekre talált. Hogyan tovább? Mire számíthatunk Tőletek? További stúdió anyagok, esetleg videó várható-e, illetve akinek nem elég, hogy fülesben bömböljön a zenétek, az hol találkozhat veletek fellépéseiteken?

Nyár végén szeretnénk kiadni az EP-nk második felét, ami további két számot jelent. Ezek után ősszel szeretnénk megkezdeni a koncertezést. A debütálást természetesen Nyíregyházán szeretnénk megcsinálni ezek után lehetőség szerint minél több helyen játszani az országban, hogy megismerhessen minket a nagyérdemű közönség.

Sunday, June 16, 2013

Newbies: ismét szemezgettünk az újdonságokból

TILL WE DROP újdonság a közelgő, és igen nagy érdeklődéssel övezett kislemezéről.


A szolnoki BLOOM IS OFF THE ROSE hosszú idő után ismét új dallal és egyben egy szöveges videóval jelentkezett.


Szintén egy nagyon új nóta a MARAUDERS zenekartól, akik kicsit sem vettek vissza a lendületből az első EP-t követően, sőt az itt hallható számhoz hamarosan videót is forgatnak.


Nézhető és hallgatható az ABSOLVED készülő 'It Shall Be Forgiven' EP-jéről az első szám 'Begin To Believe' címmel.


A bandák között érdekességképpen megosztottuk hét közben a Claps for Caroline-ból és - aki régebbi időkre is emlékszik - a néhai Ending The Way-ből ismert Nemes Dávid dalát; a sideproject-nek talán folytatása is lesz.


Az APEY & THE PEA is a héten dobta ki lemezét, melyről ez a dal volt a kedvcsináló, de az egész albumot érdemes lepörgetni.


Szintén ezen a héten derült fény arra, hogy a CLAPS FOR CAROLINE kislemeze is elkészült, ami a 'Forbidden' címet kapta, és néhány másik dal társaságában a 'Vixen' is rajta lesz, ami kapott egy szöveges videót is.


A HAVE NO CLUE új EP megjelenése is meghatározó pontja volt az elmúlt hétnek, sőt velük egy interjút is készítettünk, az új korongról íme az egyik nóta.


Nemrég jelent meg a progresszív vonalon mozgó fővárosi HAELO háromdalos kislemeze is, szintén színvonalas munka ez is.

 

Egy szintén háromszámos új korong az ANCHORLESS BODIES csapatától. Ajánlott végighallgatni, mert ez is egy nagyszerű EP lett.

Az ALTERIAH sem aprózta el. Egy kilenctrekkes nagylemezt tettek közzé nemrégiben. Magyarul szól és igazi metál csemege.

Wednesday, June 12, 2013

Have No Clue: új kislemez és minden, amit tudni kell az e'gomi bandáról

Esztergom a hazai pop punk fellegvára, melynek egyik bástyája manapság vitathatatlanul a Have No Clue brigádja. Eddig sem éppen a tétlenségükről voltak ismertek, hiszen eléggé pörögnek, de nemrégiben még egy új kislemezzel is löktek egyet karrierjük szekerén. Mi pedig kicsit kíváncsiskodtunk róluk.Elsőként néhány szó essék Rólatok azoknak, akik esetleg véletlenül még nem hallottak volna a bandáról. Kik is alkotják a zenekart személy szerint, mikor kezdtetek bele a közös zenélésbe ebben a felállásban. A HNC előtt zenéltetek-e más zenekarban, esetleg más zenei stílusban, és végül hogyan állt össze a ma ismert Have No Clue?

Sziasztok! Mi vagyunk a Have No Clue Esztergomból és pörgős pop punkot nyomunk. Az egész banda ötlet még 2012 elején jött és rövidesen el is kezdtünk próbálgatni – akkor még más dobossal. Az első szám 2012 júniusában jött ki, az első koncertünk pedig július elején volt. A jelenlegi felállás a következő: Szitás Ricsi (dob), Werner Bence (basszus), Fábián Patrik (gitár), Varga Bence (gitár és ének) és Takács István (ének). Egyedül Taki volt banda-szűz, a többiek már régóta zenélnek és több zenekarban is játszottak korábban – Patrik jelenleg is nyomja a szintén esztergomi Mayday! Mayday!-ben. A megalakulásnak viszonylag egyszerű története van: mindannyian ugyanabban a társaságban mozgunk már régóta és az egyik hétvégi beb*szás során robbant ki az ötlet, hogy kéne tolni valami lendületes, kalapálós pop punkot.

A banda eddigi működése alatt mi volt a legemlékezetesebb/ legjelentősebb, mondjuk úgy "történelmi" jelentőségű közös élmény?

Úgy gondolom, elég pörgős év van a hátunk mögött: még tavaly nyáron kiadtunk egy 3-számos demót, 2013 januárjában csináltunk egy klipet a Shadows at Sunset című single-re, letoltunk cirka 30 koncertet határon innen és túl, emellett pedig múlt héten debütált a Same Stories, Different Faces című EP-nk. A legjelentősebb élmény szerintem még egy hetet várat magára, hiszen a frissen megjelent lemezzel a seggünk alatt 15-én indítjuk a 8 állomásos kelet-közép-európai turnénkat. Emellett ez az egész banda dolog úgy ahogy van egy baromi nagy móka: játszottunk egy csomó városban, összespanoltunk rengeteg új arccal, volt alkalmunk eljutni a Super Size stúdióba, forgattunk egy videót a Sunset Design-os haverokkal, „home office-ból” kreáltunk egy új EP-t Simi (No Silence) segítségével.

Elkészült az új kislemezetek, mely "Same Stories, Different Faces" címmel jelent meg, és ezzel a lendülettel máris letölthető lett mindenki számára. Mióta dolgoztok az EP-re végül felkerült dalokon? Hogyan folyik nálatok a dalírás, zeneszerzés, szövegírás? Mindenkinek van "katonásan" kiosztott feladata a bandában, vagy lazábban működik ez téma?

Nem volt konkrét terv vagy menetrend, mindent csináltunk úgy, ahogy eddig (koncertek, próbák, bulik) csak emellett megpróbáltunk több erőt fektetni új számok írásába/csiszolásába. Talán év elején már kész is voltak az alapok a legtöbb számhoz. Ültünk rajtuk, finomítgattuk, majd feldemóztuk őket, aztán megint ötleteltünk és végül felvettük. Összességében úgy gondolom, elég sok munka van a számokban, régóta érleljük őket. A számírásnak viszonylag sztenderd menete van nálunk. Nincs ebben semmilyen szabály, egyszerűen eddig így ment a legkönnyebben. Patrik és/vagy Bence kitalálja az alap gitár témákat, amiből próbán együtt összedobunk egy kezdetleges verziót, amit addig finomítgatunk, míg olyan dinamika nem lesz benne, hogy fel alá ugrálunk a próbateremben. Na, ekkor jöhet a demózás. A szövegek nagy részét Taki írja, de Bence is hozzátesz egy rendes adagot. Így kapunk egy alap koncepciót, amit átírunk, kidobunk, visszaveszünk, újraírunk, újra kidobunk, megint visszavesszük, felülírjuk aztán végül összeáll a kívánt végeredmény.


Hol rögzítettétek a dalokat? Milyen volt a közös munka Simivel? Meséljetek, hogyan zajlik egy lemezfelvétel a kezdetektől a végleges dalokig akkor, amikor a HNC beszabadul a No Silence-be!

A felvételek otthon készültek Bencééknél – külön köszönet édesanyjának, hogy elviselte a heteken át tartó gitárbömbölést és kornyikálást. Ebben Fary barátunk segített, ő editelte meg a cuccot, majd az egésznek Simi (No Silence) adta meg az utolsó kenetet. Mint már mondtam, a számokat feldemóztuk először otthon magunknak, hogy tudjuk min kéne javítani, átrágtuk csomószor majd újravettük, leküldtük Siminek, hogy kezdetét vehesse a mágia. Elég sokat ültünk a számokon, így eléggé konkrét elképzeléseink voltak a részletekkel kapcsolatban is, amivel tuti, hogy Simit kikergettük a világból! Még egyszer köszönjük a munkáját, jó volt vele dolgozni!

Vannak-e háttérsegítők, akik közreműködnek abban, hogy az álmaitok megvalósuljanak, jelen esetben egy EP formájában? Gondolok itt pl. a lemezhez kötődő artwork-ökre, koncertszervezésre, stb.

Húhúúú, ez egy roppant jó kérdés, amire baromi hosszú választ lehetne adni, de azért megpróbálok tömör lenni. Design témában nagyon nagy szerencsénk van, ugyanis a Sunset Design-os srácok gyerekkori jóbarátaink, így a plakátoknak, covereknek klip és bármi egyéb design-hoz köthető munkának adott a „beszállítója”. Érdemes csekkolni őket, roppant ügyes srácok! Koncertszervezésben a turnét leszámítva – a turné szervezésében Katrinák Márk segített – Taki a fejes, ugyanis Radó Petivel ők ketten viszik a PPUE bookings-ot is, így erre a feladatra is megvannak a dedikált emberek. Emellett sok segítséget kapunk a szülőktől: elviselnek minket, hoznak-visznek, melósjárgányt adnak, cint vesznek, főznek ránk (ez főleg Ricsinél fontos, mert egy bulira/próbára sem indul el telipakolt, 3 szintes ételhordó nélkül), merchet varrnak, stb.

A korábbi demo és az új EP létrejöttében, mint már említettük Fary segített rengeteget, de nem csak ő járult hozzá a kész anyaghoz (Varga Dani, Walczer Dávid, Bebiák Márk, Szűcs Réka, Putz Gábor). Itt köszi nekik is!

Az EP tehát már "out now" állapotban van. Mi következik most? Koncertek? Klip? Egyéb? Milyen célokat szeretnétek ebben az évben elérni?

EP miatt van most pár aktualitás: június 15-én indítjuk a 8 állomásos turnét, pár nap és elkészülnek a fizikai példányok az EP-ből, lassan jön az új merch. De alapvetően minden megy úgy, ahogy eddig: minél több koncert és próba, nyomjuk a gázpedált ezerrel!

És végül, nekem a napsütés és a pop punk valahogy összefügg.... mondjátok meg, mikor lesz végre nyár! :D

Hát baromira remélem, hogy a héten már sütni fog a nap, mert már mindenkinek mindene kivan ezzel a változékony idővel! De amúgy mivel a sok munka után végre befejeztük az EP-t, így mi már majdhogynem nyaralás üzemmódban vagyunk. Főleg látva az emberek eddigi reakcióit, nekünk már alapból jól indul ez az elcseszett nyár…


Tuesday, June 4, 2013

Newbies: Nyárköszöntő klipválogatás

A hazai bandák kicsit sem mondhatók lustának; csak győzze követni az ember az újdonságokat. Annyit igazán megérdemelnek, hogy minél többen lássák - hallják őket. Az utóbbi néhány hét kliptermését ezért össze is foglaljuk most, természetesen a teljesség igénye nélkül. Egyúttal mindenkit arra bíztatok, hogy terjessze kedvenc zenekara produktumait, "magyarul" - support your local bands!

BLIND MYSELF. Magáért beszél a történet, ismét sikerült nekik kicsit polgárpukkasztani, a NótaTV-s performanszuk azért vitathatatlanul rendhagyó.OVER MY DAWN. A klip jelentősége, hogy a csapat első mozijáról van szó. Azzal együtt, hogy egy fullos lemez már a hátuk mögött van, sőt egy single is beelőzte a klipet, mégis mérföldkő ez a banda életében.PILLS FOR SIDE-EFFECTS. Fiatal banda, fiatal tagokkal és az ehhez el is várt lendülettel. Első dal és egyben videó klip az új énekessel, aki ennek megfelelően egy erőteljes produkcióval mutatkozott be.ANDERSON POSE. Egy kis matekos metálzene és egy ehhez illő videó klip. A banda kevésbé "felkapott", de érdemes odafigyelni rájuk, egyre aktívabban tevékenykednek.INSANE. Bemutatni őket sem, kell de az új videójukat megnézni újra és újra viszont érdemes.


OUR YOUTH. Koránt sem ismeretlenek, de ez a videójuk nagyon várós volt, hisz látható és tudható volt, hogy valami igényeset kap a közönség. Nem okoztak csalódást.THE HEARTLESS AISHA. Az első kislemezük és a második videójuk kis híján egyszerre érkezett. Az EP összesen öt nótájából így kettőhöz képi megjelenítés is kapcsolódik.