Monday, April 1, 2013

First Memories EP ajánló

Jelen írásunkban egy premier előtti kedvcsinálásra szántuk rá magunkat, ugyanis a napokban landolt az üzeneteink között többek között egy letöltési link is, amely a FIRST MEMORIES zenekar órákon belül megjelenő „Through The Years” kislemezére mutatott. 

Hogy miért is a „Through The Years” lett az EP és egyben a címadó dal címe, azt nem tudom, de a címből kiindulva elöljáróban annyi bizton elmondható, hogy a banda többéves működése alatt, az évek során valami bizony beérett, ami hallható a hamarosan megjelenő korong anyagából is. A First Memories története 2009 tavaszáig nyúlik vissza, amikor Arni (ének/gitár) és Tombi (gitár) elkezdett közösen zenélni. Rövidesen kiegészült a formáció, viszont egészen 2010 őszéig formálódott, végül Tomszival (dobok) és Dancival (basszusgitár) egy olyan erős felállás jött létre, amely már megérett az első komolyabb stúdiózásra. 2011 januárjában jelent meg első kislemezük, később egy videó klip is társult az „Of Your Way” című számhoz. Az ezt követő másfél évet számírással és koncertezéssel töltötték, majd 2012 márciusában stúdióba vonultak egy újabb kislemez (Last Hope For Resumption) felvétele céljából. A stúdiós videó anyagokból készült egy újabb videó a „The Time What Will Come” című nótához. A nyár végi országos miniturné után a zenekar úgy dönt, hogy Arni átadja a gitárt Lantos Péter kezébe és csak énekelni fog. Így az öt főre kiegészült zenekar 2013. április elsejére készen áll arra, hogy publikálja új EP-jét, a „Through The Years”-t. 

Ha a banda oldalára ugrunk, már láthatjuk, hogy a srácok lecserélték az eddigi – szubjektív megítélésem szerint – „nemszép” látványelemeket, és a kislemezt egy komolyabb, letisztult borítóba csomagolták. Az EP-n három dal kapott helyet, melyet honlapjukon ti is olvashattok, nevesítve: 1. Through The Years; 2. Égető Magány; 3. Undead Plague. Bevállalták a srácok a magyar dalszövegű számot is, ami mindig zsákbamacska; van, aki veszi, mint a cukrot, van, aki idegenkedik tőle, de ami tény, hogy a magyar nyelven történő éneklés, screamelés alapvetően megváltoztatja az adott dal karakterét. Hogy csigázzam az érdeklődést, annyi személyes megjegyzést tennék a lemezhez, hogy némi felüdülést hozott számomra, hogy nem vesztek el a dalírás közben az épp divatos klisék között, nem bújtak laptopok mögé, merték használni hangszereiket, és ha már több húr és bund is van azon a fránya gitáron, hát ki is használták azt, bátran kalandozva eltérő zenei stílusok között. Ennek eredményeképpen a kislemezen a három track pont elegendő, a darálás és a dallamos témák harmóniája, valamint a hörgés és a fogós tiszta refrének kellő változatosságot biztosítanak ahhoz, hogy fenntartsák a hallgatóság érdeklődését. Egy utolsó személyes vélemény: az első, egyben címadó dal nagyon odaver. 

Egy szó, mint száz: ma 19:00 órakor mindenki hallgathatja a „Through The Years” EP-t. Hogy ne maradjatok le róla, csatlakozzatok a facebook eseményhez, akár IDE kattintva is.