Wednesday, March 20, 2013

Kocsmarock – ahol a zene összeköt

Megijedni nem kell, továbbra is ’core dolgokkal foglalkozunk, amennyiben persze bárki is korrekt fogalom meghatározást tud erre adni, vagy éppenséggel önmagára a „rock” kifejezésre. Talán nem is kell ezen sokat évődni: a rock zenében pont nem a „stílus-harcok” az elsődlegesek, annál inkább a benne rejlő életérzés, ami oly sokunkat összeköt. Éppen ezért dugtuk össze a fejünket Oláh Richárddal, hogy átrágjuk ezt az amatőr hazai zenei témát kicsit más szemszögből is.


Az OpeN DoorS zenekar révén személyesen is, egy Facebook oldalon keresztül pedig szélesebb körben is rálátásod van a hazai amatőr zenei – zenész életre. Ezen belül is az általunk képviselt ’core műfajtól távolabb álló, kocsmarock műfaj tekintetében. Hogyan definiálnád a „kocsmarock” fogalmát és hogyan került ebbe a körbe az Open Doors? Mikor indult a banda, milyen célokkal és hogy áll össze a repertoár: feldolgozások, saját számok? 

A Kocsma Rock fogalmát úgy definiálnám, mint egy baráti társasághoz szóló Rockzenei műfaj. Mivel Tibinek (énekes-gitáros) kocsmája is van, ez azt hiszem, hogy teljesen érthető és így került be a zenekar. A zenekar 2011 júniusában alakult meg Váncsodon. Mivel a tagok nagyon jó barátok ezért a zenekarnak nagy céljai nem voltak. Kis célok voltak/ vannak, de nem olyanok, mint más zenekaroknak (gazdagság, hírnév) hanem 1-1 koncert és barátságok kialakulása.
Kezdetben inkább feldolgozásokat játszott a zenekar, de 2012 őszén elkezdtek saját számokat írni. Bár sajnos Lakatos Tibor kiszállt a zenekarból a zenei nézeteltérések miatt, de így hárman folytatták a munkát. Sokak nagy örömére. Konkrétan az összes számunk meghallgatható a zenekar Youtube csatornáján. 

A saját profilunkba vágó bandákat elég jól ismerjük, és a színtér sajátosságát is, de az általatok képviselt stílus bizony kiesik a látókörünkből. Mit jelent számodra ez a műfaj és milyen lehetőségek rejlenek ebben ma Magyarországon: saját projektek, album, videoklip, koncertek, média és ismertség. Milyen a közönség, mennyien érdeklődnek a klasszikus, dallamosabb, kicsit gúnyosabban fogalmazva egy csöppet "tatás" rock zene iránt? Hol vannak fellépési lehetőségek és ismereteid szerint mennyi és milyen zenekarok mozoghatnak ebben a körben? 

Számomra ez a műfaj nagyon tetszik, mert a falusi emberek életét mutatja be. Ez a kocsmázás, barátkozás nagyon jó dolog és a zenekar még egy plusz lehetőséget ad azoknak az embereknek, akik nem nagyon kocsmázósak. „Mondhatni egy kicsit a kocsmázást akarjuk elősegíteni az emberekből…” így hangozna egy-egy ember véleménye, aki ezt elolvassa… de azoknak tényleg azt tanácsolom, hogy menjenek el, 10 perc alatt örök barátságot lehet összehozni, nem feltétlenül a berúgással! 
Albumot szeretnénk kiadni idén nyáron, de mivel a zenekarnak semmi pénze nincs, ezért kisebb támogatókat szeretnénk szerezni. Ugyan ez a helyzet a videoklippel. Koncertezni is szeretnénk, de mivel a pénz nagy úr messze nem tudunk menni, de ha a lehetőségeink engedik, akkor elmegyünk 1-1 környékbeli koncertre, ha hívnak, vagy ha sikerül a tulajdonossal megbeszélni a dolgokat. Mivel még nem olyan régóta van együtt a zenekar ezért még csak váncsodi rajongóink vannak. Ott szoktunk sűrűn játszani, mivel az egész zenekar ott lakik, rajtam kívül. Bár az első komolyabb koncertünk Berettyóújfaluban jól sikerült, rengetek pozitív visszajelzéssel.
Hogy konkrétan mennyi zenekar mozog ebben a stílusban azt nem tudom, mert elég sok zenekar van akiket nem nagyon ismernek! 


Mivel fő adminja vagy a "Magyar kevésbé ismert Rockzenekarok" FB oldalnak, összefüggéseiben is ismered ezt a zenei kört. Mi erről a véleményed? Hogyan fest a mai magyar zenei színtér tapasztalataid szerint? Oldalad teljesen más profilt képvisel, mint például a mi CMFH oldalunk és számtalan más hasonló oldal, mégis igen sok zenekarral találkozhatunk ott is. Akkor most ennyire virágzik a magyar zenei élet? Vagy mégsem? Ha például az általunk képviselt 'core zenék és egyéb elágazásaik - melyek gyökere mégis csak a rock zene - ennyire menők, akkor miért kongnak az ürességtől egyes bulik, miért szívják az emberek a fogukat pár száz forintos belépő hallatán is, és sok esetben miért nem képesek a kulturált szórakozásra? Neked mik a tapasztalataid? Lehet-e sikeres, ismert és elismert mondjuk egy kocsmarock stílust képviselő vagy akár egy napjainkban is klasszikus rock zenét játszó hazai amatőr banda, és mik ennek a "titkai"? 

Az oldalam után azt a következtetést vontam le, hogy nem nagyon érdeklik még a rockereket sem az amatőr vagy kis ismeretségnek örvendő zenekarok. Ennek köszönhetően a zenei színtér is nagyon gyenge. Összefogás kellene. Hiába van az oldalam már másfél éve, változást nem nagyon látok. Egy-egy zenekar köszönetet mondott, mert az oldalnak köszönhetően hívták meg koncertekre, de én még ennek is örülök. 
Egyáltalán nem virágzik a zenei színtér... hanem a zenekarok keresnek minél több lehetőséget arra, hogy egy kicsit szélesebb körben is bemutathassák magukat. 
A koncertekről meg nem tudok mit mondani… De mégis... 2 dolog miatt üresek a bulik.. 1: Nincs az embereknek pénze kifizetni még 500/1000 forintot sem... 2: Ha mégis van rá pénz, akkor sem mennek el, pusztán lustaságból.

Thursday, March 14, 2013

Over My Dawn, Behind My Mind, Awaken Prometheus



OVER MY DAWN

Mi a véleményetek a hazai underground koncertekről (fellépőként és/vagy akár szervezőként is)? Milyen gyakorlatot követtek saját fellépéseitek szervezése során? Van-e kedvenc klubotok? [What is your opinion about the Hungarian underground gigs (as a band or/and organizer)? How do you organize your own concerts? Do you have fav club?]

Két csoportra bontanám a koncertes témakört, van a pesti és a „vidéki” történet. Személyes tapasztalatom, hogy Pesten sokszor tele van érdektelen arcokkal is a szórakozóhely, aki csak azért van ott egy koncerten, mert múlt szombaton is ezt csinálta, (meg hét közben is vagy háromszor) és most szombaton is ezt csinálja, ugyanúgy, mint mindig. Nekik egy vagy a millióból a héten, mint underground hazai zenekar, én legalábbis ezt érzem sokszor. A fővárosban egymást érik a bulik, nem úgy, mint máshol, ahol azért még inkább eseményszámba megy, ha metál rendezvény van a városban. Nekem ezek az úgymond „vidéki” bulik sokkal többet szoktak adni, nagyobb az érdeklődés, közvetlenebbek az emberek, és tényleg érdekli őket, amit csinálsz. Nem hiába járunk át sokszor még Szolnokról is Besenyszögre (szomszéd kis falu), ha nem is koncertre/koncertezni, de csak úgy szimplán szórakozni :) Csípjük a countrysideot!

Szervezés során nyilván az útiköltséget elvárjuk, hogy megtérüljön, de volt már rá példa, hogy nem kértünk egyebet, csak hogy legyen „szar pálesz, meg csöcsök” (ez egy félresikerült zenekaros szállóige azóta) :D

Kedvenc klubunk tudtommal nincs, nagyon sok jó hely van az országban, csak meg kell találni őket, érdemes ezzel kísérletezni, mert néha a legvalószínűtlenebb helyeken sikeredik a legnagyobb partit nyomni :)

[I divide the concert-theme into two groups, the Budapest and "local" stories. My experience is that clubs in the capital are often filled with irrelevant faces too, who are only there at a concert because last Saturday did the same, (and even during the week three times), and this Saturday will do the same, just like always. You are only one from a million in a week for them, as an underground band, at least I feel like this sometimes. The capital is full of gigs, not like other towns, where a metal gig is a quite important event. These so-called "local" gigs mean much more for me: more interest, closer contact with people and they really care about what you do. No wonder we sometimes go for a spin from Szolnok to Besenyszög (neighboring village), even if without a concert, but just simply to have fun :) we love the countryside!

In case of a gig, travel cost is expected, but it happened that we did not ask for anything only "shitty schnaps & boobs" (it is a failed band-adage since then): D

We have no fav club as I know, there’re a lot of good places in the country, you just have to find them, you should discover them, because sometimes the most successful parties can be organized at the most unlikely places :) ]

Hogyan viszonyultok a különböző zenei stílusok ötvözéséhez és más stílusokban való kalandozáshoz – gondolok itt például a pop és a metal találkozására, vagy épp az oly népszerű dubstep elemek megjelenésére. [What is your attitude about combining and trying of different styles of music - for example when pop and metal meet, or even using of the popular dubstep samples.]

Szerintem egyikünk sem veti meg a zenei kísérletezgetést, stílusok keverését, és talán a dubstepet sem, főleg, hogy egy full remix anyagon dolgozunk éppen, ami kicsit el fog húzódni azért az ígértekhez képest. A metál és elektronika találkozásáról röviden annyi a meglátás, hogy ahogy minden mást is persze; lehet ezt is igényesen, és igénytelenül csinálni. Kategorikusan tehát nem zárkózunk el előle, de fontos hogy ízléses és ne öncélú legyen a végeredmény. Tehát ne csak azért legyen benne wob-wob mert mi kitaláltuk, hogy a mi zenénkben márpedig akkor is lesz elektronika. Legyen, ha megköveteli a dal/album. Ugyanez a billentyűzésre, úgy alapból.

Nagyon sok nagyon jó átirat, cover van már fent neten, mi is előszeretettel fogyasztjuk őket (ha bár mi magunk nem műveljük), de ebben megoszlik az ízlésünk a csapatban. Én például simán rámozdulok egy piano-coverre, másnak meg alapból nem ad semmit. Változó. A pop és metál viszonyával ugyanez. Lényeg, hogy megfogjon, és legyen benne valami plusz. A többi nem számít.

[I think none of us despise the musical experimentation, mixing styles, and maybe dubstep either, especially we are working on a full remix now, which will come out a little bit later as we promised. Our opinion about mixing of metal and electronics is that it can be produced on a high level and in a modest way too, like any other things of course. So we do not disclaim it, but it's important that the result must be stylish and not an art for art's sake. So do not just have wob wob in it because we found out that our music must contain electronics. Let’s do it if you feel that the song / album will need it. Same thing with keyboard instruments too.

There are lots of very good covers online, which we like too (although we do not do that), but our tastes in the band are different in this field. For example I can get to like a piano cover, others do not care about it by default. It is always changing. The same thing with the meeting points of pop and metal. The essential thing is that it must be interesting and must give something extra. The rest does not matter.]

Min dolgoztok épp? Készültök-e ebben az évben valami „nagy dobásra”? Hol találkozhatunk veletek legközelebb? [What are you working on nowadays? Do you have any "big things" for this year? Where can we meet you next time?]

Napokon belül elkezdjük leforgatni az első videoklipünket, amihez Kolozsvárra utazunk. Ezen kívül két meglepetéssel is készülünk tavasszal; a klipen kívül lesz még némi mozgókép egy Absztrakt Párhuzamos dalunkhoz, illetve Simihez is ellátogatunk Gyulára, …de erről majd később, a facebook oldalunkon :)

A legközelebbi „találkozás” asszem április 27.-én lesz Szegeden a Noirban, ha csak át nem ugrotok Kolozsvárra márc. 30.-án velünk, mert ott is nyomunk egy koncertet :)

[Within a few days we’ll start to record our first music video, we travel to Kolozsvár. In addition, two surprises are in progress for the spring, besides the music video we will have some moving pictures for a song from „Abstract Párhuzam” and we will visit Simi in Gyula as well ... but more info will come later, on our facebook page :)

The next gig will be held on April 27 in Szeged at Club Noir, unless you make a trip to Kolozsvár on March 30, because we do a live gig there too :) ]



BEHIND MY MIND

Mi a véleményetek a hazai underground koncertekről (fellépőként és/vagy akár szervezőként is)? Milyen gyakorlatot követtek saját fellépéseitek szervezése során? Van-e kedvenc klubotok? [What is your opinion about the Hungarian underground gigs (as a band or/and organizer)? How do you organize your own concerts? Do you have fav club?]

Alapvetően nem lenne gond a hazai underground koncertekkel, ha a sok banda nem egymást oltaná folyamatosan, hanem segítené egymást. Tudom lerágott csont és már unalmas is a téma, de nem is csodálom, ha sok zenész és zenekar kedvét ez veszi el attól, hogy komolyan vegyék a zenélést. Az elmúlt két évben sok jó helyen megfordultunk és sok nagyon jó bandával volt szerencsénk játszani. Az ez idő alatt szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy nem is a klubok minőségével van a gond, hanem inkább a mennyiséggel. Rengeteg klub zárta be kapuit. Ez azért eléggé megnehezíti az együttesek dolgait, hiszen sokszor a közelben nincsen fellépési lehetőség, ezért nagyobb távolságokban kell gondolkozni, viszont itt bejön a magyar zenészek többségének legnagyobb ellensége, a pénz (persze csak akkor, ha nincs). Sok együttes ezért nem mer lépni, mert félnek, hogy bukó lesz, pedig sajnos ez mindig benne van a pakliban. A saját bulik szervezésekor nagyon fontos tényezőnek tartjuk, hogy legalább egy jó helyi banda is legyen a lineup-ban.

Kedvenc klubbon eddig még nem gondolkoztunk, eddig mindegyik hellyel elégedettek voltunk, ahol jártunk. Ebből kifolyólag egyet sem tudnék most kiemelni.

[Basically, there would not be any problem with the national underground gigs, if the bands would not bully each other constantly, but rather help each other. I know it is a thrash and even a boring topic, but no wonder that there are many bands and musicians who become discouraged from being serious in the music scene. Over the past two years, we played at a lot of good places with lot of very good bands. The experiences show that the quality of the clubs is not the problem, but rather the quantity. Lots of clubs have already closed. This fact makes difficulties for the bands, because there are no concert possibilities in the nearby, and therefore we have to calculate with longer distances, but here comes the biggest enemy of the Hungarian musicians: money (of course only if you do not have). Many bands are afraid to move because of losing some cash, but unfortunately this is always part of this thing. When we organize an own gig it is a very important factor for us to have at least one good local band in the lineup.

We have not thought about a very fav club, we were satisfied with every places we have visited so far. For this reason, I could not highlight any of them now.]

Hogyan viszonyultok a különböző zenei stílusok ötvözéséhez és más stílusokban való kalandozáshoz – gondolok itt például a pop és a metal találkozására, vagy épp az oly népszerű dubstep elemek megjelenésére. [What is your attitude about combining and trying of different styles of music - for example when pop and metal meet, or even using of the popular dubstep samples.]

Az, hogy egy együttes különböző stíluselemeket belecsempész a zenéjébe, szerintem kifejezetten üdítően tud hatni, viszont tudni kell ezt jól és a helyén alkalmazni. Viszont nincs annál zavaróbb, amikor például (akár a divat hatására, akár nem), az általad említett dubstep elemek a létező legkevésbé fantáziadúsabb helyen robbannak be, aztán megy tovább a breakdown, vagy épp egy refrén, mintha semmi nem történt volna. Teljesen értelmét veszti az egész koncepció, ha olyan hatást vált ki a hallgatóból, mintha két külön számot hallgatott volna.

Ebből a szempontból nem próbáljuk meg kitolni magunkból azt a bizonyos spanyol viaszt, csak azt csináljuk, amit szeretünk. Ha úgy adja a helyzet és a zenei környezet, akkor persze belekerülhet 1-2 különböző stíluselem, de erőltetni semmiképp se szeretnénk.

[The fact that a band uses a combination of different styles into their music, I think it can affect refreshingly, but it should be known well, and should be used in the right way. But there is nothing more annoying when, for example (as a result of fashion or not), the dubstep elements – as you mentioned – come in in the least imaginative part, then goes on the breakdown, or even a refrain, as if nothing had happened. The whole concept is completely meaningless if the listener feels as he would listen to two different tracks.

In this respect, we do not try to reinvent the wheel, just do what we love. If the situation and the musical environment is ready for that, then of course it could be 1-2 different style elements, but we do not force that.]


Min dolgoztok épp? Készültök-e ebben az évben valami „nagy dobásra”? Hol találkozhatunk veletek legközelebb? [What are you working on nowadays? Do you have any "big things" for this year? Where can we meet you next time?]

Egy pár hónapja már új számokon dolgozunk, amiket még az idén szeretnénk rögzíteni, és egy 4-5 számos EP-n megjelentetni. Azt, hogy ez lesz-e a nagy dobásunk erre az évre, azt egyelőre nem tudjuk, hiszen rengeteg megvalósításra váró tervünk van még, többek között egy videó klip elkészítése. Emellett folyamatosan szervezzük a koncerteket, hogy minél több helyre eljuttathassuk a zenénket.

Legközelebb Március 30-án találkozhattok velünk a budapesti Trafik Klubban az Anderson Pose társaságában, majd ezt követően Április 12-én a Dürer Kertben a BTS bulin.

[A few months ago we have been working on new songs which we want to record later this year, and give out them on a 4-5 track EP. Will it be our big hit this year or not, we do not know yet, because we have a lot of plans to carry out including a music video too. We also organize our gigs to get more audience for our music.

Next time we can meet on March 30 in Budapest at „Trafik Klub” with Anderson Pose, and then on April 12 the BTS gig at „Dürer Kert”.] 


AWAKEN PROMETHEUS


Mi a véleményetek a hazai underground koncertekről (fellépőként és/vagy akár szervezőként is)? Milyen gyakorlatot követtek saját fellépéseitek szervezése során? Van-e kedvenc klubotok? [What is your opinion about the Hungarian underground gigs (as a band or/and organizer)? How do you organize your own concerts? Do you have fav club?]

Erre a kérdésre, csak fellépőként tudunk válaszolni, mert Almási Attila barátunk foglalkozik mindennemű szervezéssel és ezért örök hála neki, nagy terhet vesz le a vállunkról. Személy szerint úgy érzem, az itthoni állapot, koncertek szempontjából, legalábbis itt vidéken, akár ha az 1-2 évvel ezelőtti helyzetet nézzük, egyre rosszabb. Sorban zárnak be a klubok, az emberek pedig még egy 400-500 Ft-os belépőre is húzzák a szájukat. És ha épp nem egy ismertebb zenekarról van szó, képesek a koncertterem előtt ülni és végigsörözni a bulit úgy, hogy bele se hallgatnak az adott banda előadásába. Persze mindig vannak pozitív kivételek, és egész meglepő helyeken fogadott párszor odaadó és akár vérontásra is kész közönség... Csak a félig üres termes álló bulikra van több példa sajnos. A kedvenc klubként mindenképp a Kiskunfélegyházi Rocktárat kell, hogy megemlítsük! Nem láttam még minden klubot itthon, de ki merem jelenteni, hogy nincs annál a helynél hangulatosabb, vagy jobb személyzettel megáldott bulihely az országban. Ha van olyan zenekar, aki nem játszott még ott, mindenképp próbálkozzon bejutni oda és meglátják, miről beszélek.

[We can answer for this question as a band, because our friend Attila Almási deals with organizing and therefore eternal thanks to him, he takes a burden off our shoulders. Personally, I feel about the situation of national concerts – at least in the countryside, even if we look at the situation of the past 1-2 years – it is getting worse. Clubs continously closing down, a 400 - 500 HUF entrance money seems to be too much for the audience. And if you're not a well-known band, they are able to sit in front of the club drinking beer without have a look at the playing band. Of course there are always positive exceptions and couple of times there were really (even ready for bloodshed) devoted audience at the most unlikely places... but unfortunatelly there are more examples for the half-empty gigs. My favorite club in any case is the „Rocktár” in Kiskunfélegyháza! I've not seen every club, but I dare say that there is no better atmosphere and better staff in the country, like at that place. If there is a band who has not played there yet, be sure to try to get in there and you will see what I mean.]

Hogyan viszonyultok a különböző zenei stílusok ötvözéséhez és más stílusokban való kalandozáshoz – gondolok itt például a pop és a metal találkozására, vagy épp az oly népszerű dubstep elemek megjelenésére. [What is your attitude about combining and trying of different styles of music - for example when pop and metal meet, or even using of the popular dubstep samples.]

Ezzel az a baj, hogy ugye elkezdi valaki, úgy kivitelezi az ötletet, hogy jól szól, bele illik stb. Aztán megindít egy hullámot és minden második zenekar telepakolja vele akár indokolatlan helyekre beillesztve, gondolok itt éppen a dubstep betétekre, vagy egy kőkemény breakdown után odatett diszkó/mulatós szinti részre. De hallottam olyan számot is amiben dubstep, deathcore, grind, raggae, "csillámcore" és malacvisítás, macskanyávogással ötvözve is helyet kapott. Szerintünk egészséges mennyiségben és minőségben minden összeférhető, csak igényesen meg kell írni...

[The problem is that someone starts this new thing, and executes the idea so it sounds good, fits etc. Then it causes a wave and other bands starts to use it and paste it improperly, I am thinking of just dubstep samples, or disco synth parts after a hard breakdown. But I have heard such a track which contains dubstep parts, deathcore, grind, reggae, "talccore" (wtf??? – by CMFH) and even pigsqueal, combining with cat wow. We believe that in an appropriate  quantity and quality all of them are compatible, it just needs to be written in an exact way ...]

Min dolgoztok épp? Készültök-e ebben az évben valami „nagy dobásra”? Hol találkozhatunk veletek legközelebb? [What are you working on nowadays? Do you have any "big things" for this year? Where can we meet you next time?]

Épp a 3 számos bemutatkozó lemezünk felvételének közepén vagyunk, amit ha minden jól megy, április elején fogunk közé tenni. Semmi Konkrét világmegváltó tervünk nincs még, egyelőre azon izgulunk milyen visszajelzéseket kapunk majd az EP-re. És utána nekiállunk gonosz terveink megvalósításához. Legközelebb Április 20-án, Kiskunhalason lépünk fel az Insane és a Blind Monkeys társaságában, valamint egy meglepetés banda is várható. Valamint javában folyik a lemezbemutató turnénk szervezése, amivel szeretnénk körbejárni az országot.
Köszönjük a lehetőséget és a támogatást!

[We are in the middle of the recording of our 3-track debut album, which, if all goes well, will be out in the beginning of April. There is no specific world-saver plan, we are still excited about the upcoming feedback about the EP. And then we start to implement our evil plans. Our next gig will be on April 20 in Kiskunhalas w/ Insane and the Blind Monkeys, and a surprise guest band is expected too. We are organizing our album release tour too because we want to travel around the country with that.
Thank you for the opportunity and support!]

https://www.facebook.com/cmfhungary

Tuesday, March 12, 2013

FEATURED GIG @19/04/2013


Egy kisebb turné keretében hazánkba látogat az osztrák metalcore színtér nagyágyúja, egyenesen Grazból, a Give Em Blood! Miután megnéztétek legfrissebb klipjüket, és azonnal fanok lettetek, kötelező megnézni őket a Dürer Kert kistermében április 19.-én!

A hazai underground színteret elsőként az idei évtől már az Ascension46 szárnyai alá tartozó, és jelenleg új albumán dolgozó, kerekegyházi Stubborn képviseli.
Őket követi az február végén megjelent, "Mountains" című EP-jét bemutató Follow The Water.

Játszik még a győri metalcore-ágyú Nohanded Painter, és Kecskemét ifjú pop-punk üdvöskéi, a Show Your Otherside!

A buli utáni hangulatról Adam Ajkay és Sergio gondoskodnak!