Friday, May 3, 2013

Amikor a malacka végez magával, avagy groteszk filozofálgatás a Piglet's Suicide zenekartól

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen értékeljük a zenét: ki a dallamot figyeli, ki a csillogó minőségre hajt, van akinek az egyediség a mindene, és bizonyára sokan vagyunk, akiknek meghatározó egy-egy dal mondanivalója, üzenete. A 'Piglet's Suicide' zenekar nemrégiben megjelent kislemeze megadja ezt hallgatóinak.

A zenekar alapítására 2010 nyarán került sor Szegeden. Jelenlegi formáját 2012-ben nyerte el, amikor felvette a formáció a Piglet’s Suicide nevet. A banda egy kétszemélyes projekt: Miklós Gergő: gitárok, szintetizátor-, dobprogram és Kéri Albert: vokál. A tavalyi év végén készült el az első demo, az egydalos 'Bleeding In The Crystal Chamber Of Karma'.

2013. telén-tavaszán ismét munkához láttak a srácok, ennek eredménye lett az április 29-én megjelent második, immár 5 dalt tartalmazó - egyébként házilag rögzített és kevert - demo anyag 'Fairytales Written In Blood' címmel.

A zenekar saját elmondása szerint modern, dinamikus, helyenként keményebb metal stílust képvisel, amit melankolikus, merengős, szomorkásabb dallamos részekkel színeznek, és összegezve a "depressive metalcore" címkével látnak el. A szövegek depresszív, komor hangulatokat, érzéseket, tragikus élethelyzeteket ragadnak meg, mindezt kicsavart, drámai, néhol groteszk történetekben megjelenítve. A középpontban egy általános emberi jellemvonás: a végtelen lelki kietlenség művészi keretek között való ábrázolása áll. A zenekar által választott név egy morbid, disztopikus szimbólum, jelképezi az összezúzott álmokat, a gyermeki illúziók elvesztését, a meghittség menthetetlen pusztulását. 

A most megjelent kislemeznyi szerzemény-csokor a következő dalokat tartalmazza:


A demo dalainak megírása hosszú időintervallumot ölelt fel (2010-2013.), aminek oka, hogy eredetileg 2011. nyarán jelent volna meg az első változata, azonban a formációban bekövetkezett változások miatt az addig felvett anyag befejezetlen maradt, majd egy év szünet állt be a zenekar életében, amit követően a jelenlegi kéttagú felállás újra munkához látott. Ahogyan ők fogalmaznak: "Szembeszállva a sorssal, ismét megkíséreltük ezen dalok egy részének rögzítését, kiegészítve két új szerzeménnyel (a demo első két dala). Elszántságunk, kitartásunk pedig meghozta eredményét, kemény munkával elkészítettük a rég megálmodott kiadványunkat, amelynek címe Fairytales Written In Blood, utalva a demon található, az élet által írt, szomorkás, helyenként tragikus történetekre.Ezen koncepciót követi a borító is, amely egy disznókoponya anatómiai ábrázolása, egyszerre utalva magára a zenekar nevére, és annak szimbolikájára."



A zenét Miklós Gergő írta, aki a gitárok rögzítéséért, illetve a dob-, szintiprogramért is felelős a kiadványon. A dalszövegek pedig Kéri Alberttől (ének) származnak. A dalok meghallgathatók a zenekar youtube csatornáján, és ha már ott vagyunk, akkor érdemes elolvasni az egyes számokhoz írt szerzői megjegyzéseket is.

A zenekar tagok célja egyszerű, és talán sokak által vágyott: "a pusztán a zene szeretetéből és önkifejezési célból való alkotás, sajátos értékteremtés egy hanyatló, szürke világban."

A zenekar Facebook oldala: http://goo.gl/mROnW
YouTube elérhetőség: http://goo.gl/HvBnu
SoundCloud: http://goo.gl/rgNNT

No comments:

Post a Comment